Liitesivut: Koko viikonloppu yhtä juhlaa! - Lue Helsinki-päivän ohjelmasta

Helsinki-päivän ohjelma levittäytyy koko viikonlopulle lauantaista sunnuntaihin 11.–12.6., kun Helsingin syntymäpäiväjuhlat valtaavat kadut ja kaupunginosat.

Helsinki-päivä koko kaupungin yhteinen juhlapäivä, jonka ohjelma syntyy aina yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa. Näin päivän tapahtumakattauksesta muodostuu joka vuosi omanlaisensa yllättävä kokonaisuus, joka tarjoaa jokaiselle jotakin.

Helsinki-päivän ohjelma on maksutonta ja avointa kaikille kaupunkilaisille – tervetuloa mukaan! Ajantasaiset ohjelmatiedot löydät verkosta osoitteesta helsinkipaiva.fi.

Punkkia ja dragia Espan lavalla

Kun Helsinki-päivä kääntyy iltaan, Espan lavalle nousee drag-ryhmä Drag Syndrome Pertti Kurikan nimipäivien punkin raikuessa taustalla. Sekotavarakauppa Pertin valinnan saattelemana Espan lavan ottaa haltuun moninainen joukko kulttuurin ja outsider-taiteen tekijöitä.

Euroviisut räjäytti Pertti Kurikan nimipäivien tasaisessa nousussa olleen suosion keväällä 2015. Intensiivisimmillään meno oli hurjaa.
”Tärkeät ihmiset vierellä auttoivat jaksamaan ja kestämään sitä pyöritystä. Ja meidän oli tosi helppo olla, kun kukaan ei ollut negatiivinen meitä kohtaan”, yhtyeen basisti Sami Helle muistelee.
”Musapuoli on yleisesti – ja punkskene eritoten – hyvin inklusiivista ja suvaitsevaa”, yhtyeen managerina toiminut Teuvo Merkkiniemi komppaa.
”Myös kavereiden erityisyys on suojellut heitä pahimmilta jutuilta esimerkiksi bändin suosion hulluina vuosina”, hän jatkaa.

PKN lopetti toimintansa vuonna 2016, suosionsa huipulla. Bändin jäsenet alkoivat miettiä, mitä seuraavaksi? Syntyi idea kivijalkakaupasta. Pertin valinta palvelee Hakaniemessä, torin liepeillä. Merkkiniemi on yrityksen toimitusjohtaja, Helle löysi itsestään uuden puolen kauppiaana.

Pertin valinnan tavoitteena on edistää yhdenvertaisuutta ja erilaisten marginaaliryhmien vaikutusmahdollisuuksia oman elämäntarinansa rakentajina ja yhteiskunnan jäseninä. Toiminnan perusta on tahto auttaa erityisryhmiä ja outsider-taiteilijoita.
Paitojen, postikorttien, kirjojen ja taideteosten myynnin lisäksi Pertin valinta harjoittaa kokonaisvaltaista agentti- ja manageritoimintaa sekä tapahtumatuotantoa.
”Musiikkia ja kirjallisuutta sparrataan erilaisilla mentorointiohjelmilla, mutta tallissamme
on yhä enemmän myös kuvataiteilijoita, kuten Satu Nekala – ja tietysti Kalevi Helvetti”, Merkkiniemi kertoo.

Kaupan ja tapahtumien tuotot menevät erityisryhmien työllistämisen tukemiseen.
”Outsider-taideteokset ovat erityisen kiinnostavia juuri yhteiskunnallisen vaikuttavuutensa vuoksi, mutta taiteilijat tarvitsevat tukea teostensa esiin tuomisessa ja taiteen kentällä toimimisessa”, Merkkiniemi avaa toiminnan perusteita.

Erityisryhmät parrasvaloihin

Brittiläinen drag-ryhmä Drag Syndrome on maailman ensimmäinen drag-ryhmä, jonka kaikilla esiintyjillä on Downin syndrooma. Drag Syndromen piti esiintyä jo Outsider Art -festivaalilla viime syksynä, mutta koronapandemia sotki suunnitelmat.

Helsingin valoisassa kesäillassa esiintyvä ryhmä astelee lavalle Pertti Kurikan nimipäivien suomenkielisen punk-rockin säestämänä.
”Odotan innolla Drag Syndromen showta! Heissä on samaa energiaa ja draivia kuin bändissämme. Kukaan meistä ei ole päässyt vielä näkemään heitä livenä, joten odotan jännällä, mitä tuleman pitää!” Helle hehkuttaa.

Pertin valinta on saanut vapaat kädet Espan lavan ohjelman luomiseen. Luvassa on bändejä
lastenmusiikkia soittavasta Hassut tassut -yhtyeestä elämänsä vedossa olevaan Sepi Kumpulaiseen ja reggae-rytmejä tarjoilevaan Emjoy Reggae Bandiin. Drag Syndrome kapuaa lavalle pääesiintyjänä iltaseitsemältä.
”Yleensähän drag-ryhmiä ihaillaan sisätiloissa ja iltahämärässä, joten on hauska nähdä, miten homma toimii ulkolavalla valoisana kesäiltana”, Merkkiniemi hymähtää.

Ikinuori ja ennakkoluuloton Helle on ollut myös mukana Helsinki-päivän ohjelmistovalinnoista vastaavassa raadissa.
”Tykkään tehdä asioita, varsinkin oman kaupan eteen, jotta asiat menisivät eteenpäin. Haluaisin myös, että Helsinki-päivä olisi sellainen paikka, että kaikki voisivat tuoda siellä omaa kulttuuria ulos. Toivon, että tää olis pysyvä jokavuotinen paikka tuoda esille omaa taidetta ja tekemistä”, Helle toteaa.
Merkkiniemi on samaa mieltä:
”Yhdenvertaisuustyömme ulottuu pintaa syvemmälle. Kansainvälisen drag-ryhmän saaminen Helsinkiin on suuri ja hieno juttu, ja oli mahtavaa saada Helsinki-päivän järjestäjä siihen mukaan. Suuri toimija tuo toimintaamme uusia ulottuvuuksia, mahdollisuuksia ja näkyvyyttä”, Merkkiniemi kiittelee.

Pertin valinnan kuratoimaa ohjelmaa Espan lavalla 12.6.2022 klo 13–20:

Drag Syndrome, Emjoy Reggae Band, Hassut tassut, Organ Free, The Brandermen, Sepi Kumpulainen Duo, Grandefinale, DJ Alex. Juontajana toimii Dj ja Pertin valinnat -radio-ohjelman sydämellinen ääni Miika Turunen.

Teksti: Saija Holm

”Hyvää fiilistä kaikille!”

Helsinki-päivänä kaupunginosissa soi niin jazz, rock, rap ja rautalanka kuin lasten musiikkikin. Vuotalossa esiintyy artistina ja somepersoonana tunnettu Seksikäs-Suklaa eli Luyeye ”Viki” Konssi ystävänsä Dosdelan kanssa. Kaverusten kymmenille tuhansille seuraajilleen jakamat videot kertovat parisuhteista, maahanmuuttajista, suomalaisuudesta, sekä arkipäivän asioista.

”Tulossa on meidän peruskeikka! Esiinnymme aina omalla tyylillä ja hyvällä fiiliksellä. On ihanaa, kun taas pääsee esiintymään livekeikoilla, se on tosi tärkeää”, Konssi iloitsee.
Helsinki-päivä saa kaupunkilaiset liikkeelle sankoin joukoin ja uteliaalla asenteella. Vuotaloon voikin odottaa paitsi kaksikon faneja, myös täysin uutta yleisöä.
”Odotamme keikalle sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät meitä vielä tiedä, on kiva saada uutta yleisöä. Uskon, että kun meillä itsellämme on hauskaa, se tarttuu myös muihin”, Konssi pohtii.

Monipuolinen Konssi tunnetaan paitsi artistina, myös juontajana, somepersoonana sekä karismaattisena ja hervottoman hauskana esiintyjänä.
”Olen käynyt matkailuvirkailijakoulun, jonka jälkeen mua kannustettiin hakemaan näyttelijäkouluun, mutta meninkin opiskelemaan käsikirjoittamista. Kokonaisvaltainen itse tekeminen kiinnostaa mua.”
Musiikki- ja parodiavideoiden lisäksi mies onkin tehnyt niin mainoksia kuin tv-sarjan. Enää hän ei edes harkitse näyttelijäopintoja:
”Kameran edessä esiintyminen ja tekeminen ovat tuoneet varmuutta esiintymisiin. Kyllä mä jo tiedän, miten kameran edessä ollaan.”

Kurvista itään

Itä-Helsinki on aktiivisen ja sosiaalisen Konssin sielunmaisemaa.
”Olen asunut monessa paikassa idässä, muun muassa Vuosaaressa ja Roihuvuoressa, nyt olen asettunut Sörkkaan. Kurvi on kiva, mun mesta! Tästä on myös helppo päästä Itikseen tai keskustaan, minne vaan.”

Konssin suosikkipaikkoja Helsingissä ovat idästä löytyvät ravintolat. Sekä Kontulan katukeittiöstä että Puhoksen perinteisestä somalialaisesta ravintolasta saa ”sairaan hyvää ja halpaa ruokaa”. Kolmantena suosikkina hän mainitsee hieman yllättävän alueen:
”Tykkään kävellä Punavuoressa. Sen värikkäät rakennukset ja kauniit kadut ovat aivan kuin olisin jossain Pariisissa.”

Helsinki-päivän riemukas ja kaikille avoin, kaupunkia elävöittävä juhlameininki on artistin mieleen. ”Diggaan Helsinki-päivän ideasta järjestää erilaisia ilmaisia tapahtumia ympäri kaupunkia! Kun asuin vielä äidin kanssa, meillä ei ollut hirveesti rahaa käytettävissä. Helsinki-päivän ilmaistapahtumat takaavat sen, että keikkoja pääsee näkemään matalalla kynnyksellä kuka vaan.”

Kaupunginosakeikat 12.6.

Annantalo: D elado -koko perheen konsertti
OstariFestari Kontulassa: mm. Jiri Nikkinen trio, Maria Baric Company
Kustaankartanon seniorikeskus: mm. The Leminen Brothers ja Vicky Rosti
Malmitalo: Mikael Gabriel
Maunula-talo: mm. Mimmit Duo ja Ilmiliekki Quartet
Stoa: mm. Dallapé ja Break the Fight!
Vuotalo: mm. Satu Sopanen & Tuttiorkesterin pojat, Seksikäs-Suklaa & Dosdela
Konsertit ovat ulkoilmatapahtumia.

Teksti: Saija Holm

6 tärppiä / tipsen / tips

Mimmit ry x Suvilahti
Mimmit peinttaa -taidekollektiivin toteuttamaa taidetta ja avoin maalaustyöpaja Suvilahdessa. Viikonlopun aikana järjestetään myös Mimmit räppää esiintymisvalmennustyöpaja ja Mimmit räppää Open Mic.

Lapinlahden lähteen puistojuhlat
Luvassa pihakirppis, länsiafrikkalaista musiikkia, tanssia ja työpajoja! Päivän ohjelmasta vastaavat muun muassa koransoittaja Cheick Cissokho ja tanssijakoreograf Sibiry Konate.

Funky Feet Jam
Join us for a full day of dance performances and DJs in front of the Helsinki Music Centre! Dance
battles put the dancers’ improvisation skills to the test and everyone gets to learn the basics of
street dance.

Äventyrsturen Kung Gustav III:s skatt
Äventyrsturen är riktad till barn i åldern 6–13, och tar deltagarna på en tidsresa till 1700-talets Sveaborg, från grönskande parker till djupet av den gamla sjöfärstningens bastioner. Kierroksia
järjestetään suomeksi ja ruotsiksi.

Helsinki-päivä Amos Rexissä
Tule juhlimaan Helsinkiä kaupungin ytimeen! Ulkoilmaopastusten keskiössä ovat Tadashi Kawamatan Pesä-teos sekä Lasipalatsin ja Amos Rexin arkkitehtuuri. Also in English and Japanese, också på svenska.

Helsinki-päivä Harakan saarella
Hyppää yhteysveneeseen Ullanlinnan laiturista ja tee löytöretki lähisaarelle Harakkaan! Maksuton
Helsinki-päivän tapahtuma kutsuu innostumaan luonto- ja taide-elämyksistä.