Retket lähialueille piristävät
Julkaistu 25.3.2021
Teksti: Tiina Kotka, kuva: Raisa Kyllikki Ranta / Helsingin kaupungin aineistopankki
Korona-ajan pelastukseksi ovat monille koituneet pienet muutamien tuntien tai päivän retket lähialueille.
RETKIÄ teemoittamalla saa kotikulmista vielä enemmän irti – esimerkiksi etsimällä kaikki Helsingin hiidenkirnut ja Alvar Aallon suunnittelemat kohteet tai ihailemalla maisemia jokaisesta lintutornista. Samalla tulee myös liikkuneeksi kuin huomaamatta, toteaa Helsingin kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Tuuli Salospohja.
”Urbaanien kohteiden lisäksi on esimerkiksi aarnimetsää Haltialassa ja kansallispuistoa Sipoonkorvessa. Kannustan tutustumaan myös Helsingin omistamiin ulkoilualueisiin Espoossa ja Kirkkonummella. Esimerkiksi Kaitalammella on merkitty avovesiuintirata ja grillikatos.”
Retkitunnelmaa luovat osaltaan juuri ulkoilualueiden grillikatokset ja nuotiopaikat. Hiljattain valmistui asukkaiden toiveesta urbaanit nuotiopaikat Kartanohaan viheralueelle ja Munkkiniemen rantaan.
”Lapsille jo makkaran paistaminen voi olla mieleenpainuva elämys. Meille aikuisille tekisi hyvää omaksua heiltä seikkailumieltä. Ei tarvitse kuin lähteä etäpäivän päätteeksi lähipuistoon leikkimään hippaa taskulampun valossa tai roikkumaan kiipeilytelineessä niin on ravistellut itsensä irti arjesta ja saanut ulkoilun hyödyt.”
LIIKUNNASTA kiinnostuneita Salospohja kannustaa käyttämään kaupungin kuntoportaita ja ulkokuntoilupaikkoja koronaturvallisuudesta huolehtien.
Tämän hetken suosituimpia lajeja on frisbeegolf. Ratoja on ympäri kaupunkia.
”Frisbeegolf on edullista ja sitä voi harrastaa vaikka omassa pihassa. Nousussa ovat jälleen sauvakävely ja -juoksu. Sauvojen avulla on helppo venytelläkin. Yhä useampi jatkaa luistelukautta rullaluistimin. Maastopyöräilykin on suosittua, myös sähköavusteisesti.”
Kestosuosikkeina jatkavat geokätköily ja ympärivuotinen uiminen. Kaupunki on kaavaillut keväämmälle uimakouluja myös aikuisille.
JOS OMA LAJI on koronatauolla, Salospohja muistuttelee etsimään liikuntavinkkejä netin lisäksi – esimerkiksi Helsinki-kanavalla on sisä- ja ulkojumppia – kaupungin Liikuntaluurista, josta saa vastauksia erilaisiin liikkumiseen liittyviin kysymyksiin (p. 09 3103 2623 arkisin kello 9–15). Puheluihin vastaavat liikuntaohjaajat auttavat esimerkiksi löytämään itselle ja läheisille sopivia lajeja. Kunhan korona hellittää, tietoa kannattaa kysyä sieltä ryhmäliikunnasta ja sisäliikuntapaikoistakin.
”Kun etsii mieluisia tapoja liikkua, tärkeintä on keskittyä asioihin, jotka kiinnostavat itseä. Jo se, että käy ulkona tarkkailemassa vuodenkiertoa ja vaikka valokuvaa kotiympäristöä, voi olla antoisaa ja kerryttää arvokkaita askelia. Jos ei jaksa lähteä kotoa, kannattaa liikkua kotona – pelkkä tuolilta nouseminen ja venyttely auttavat virkistämään kehoa ja mieltä.”
Lisätietoa: hel.fi/liikunta, helsinkiliikkuu.fi, ulkoliikunta.fi, helsinkikanava.fi, frisbeegolfradat.fi
Retkivinkkejä
Opastetuille retkille
Kaupunkiympäristön toimiala järjestää opastettuja maksuttomia luontoretkiä koronarajoitusten puitteissa. Kimalaisretkelle Pornaistenniemelle on tarkoitus lähteä 24.4. kello 12–14 (lähtö Koirapuiston aukiolta Jokisuuntien lounaispäästä, ilmoittautuminen 21.4. mennessä: kaupunkiymparisto@hel.fi. tai p. 09 310 22111, ma–to klo 8.15–16, valikko 4, muut asiat) ja vastaavasti ilmoittautuen mentäisiin kevätlinturetkelle Lauttasaareen 27.4. kello 17–19 (Itälahdenkatu 1, ulkoilutien risteys, ilmoittautuminen 23.4. mennessä). Lisää luontoretkiä: hel.fi/helsinginluontoon
Luontopoluille
Luontopoluista on tietoa Helsingin luontopolkusivustolla (hel.fi/luontopolut). Kymmenestä luontokohteesta on tehty kartan avulla kuljettavat mobiililuontopolut (citynature.eu/helsinki). Tietoa ja oppaita on myös osoitteessa: hel.fi/helsinginluontoon
Geokätköille
Helsingissä on paljon geokätköjä, joita etsitään gps-laitteen tai kartan avulla. Harrastus sopii kaikenikäisille. Lisätietoa: luontoon.fi/geokatkoily, geokätköt.fi
Puistoihin
Puistot kasveineen, historioineen ja palveluineen löytää sivulta vihreatsylit.fi. Valmiita reittiehdotuksiakin on, ja tulostettavia karttoja ja reittiselostuksia, osasta tallennettava ääniselostekin.
Fillaroimaan
Fillarilla voi hyödyntää omatoimisia kotiseutupyöräilyreittejä, jotka esittelevät alueiden historiaa, luonto- ja kulttuurinähtävyyksiä sekä ominaispiirteitä. Kustakin 29 reitistä on kartta. Reitit ovat 10–30 kilometrin pituisia. Lisätietoa: hel.fi/pyoraily
Teksti: Tiina Kotka, kuva: Raisa Kyllikki Ranta / Helsingin kaupungin aineistopankki