Kilpailu tuotti ideoita Helsingin lämmittämiseen
Julkaistu 25.3.2021
Kuva: Yiping Feng ja Ling Ouyang / Helsinki Marketing
Kansainvälinen haastekilpailu vahvisti ajatusta, että tulevaisuudessa Helsingin lämmitysjärjestelmän pitää olla joustava.
MITEN Helsinki lämmitetään ilman fossiilista energiaa tulevina vuosikymmeninä? Kaupunki haki tähän ratkaisuja kansainvälisellä Helsinki Energy Challenge -haastekilpailulla. Kansainvälinen tuomaristo valitsi palkittaviksi neljä ehdotusta, ja kaupunki antoi lisäksi yhden tunnustuspalkinnon.
Kärkiehdotukset korostavat sitä, että tulevaisuuden lämmitysjärjestelmän tulee olla joustava eli mahdollistaa useat toimijat ja teknologiat, mukaan lukien tulevat, jäämättä kuitenkaan odottamaan niitä kiihtyvän ilmastonmuutoksen takia. Ehdotuksia yhdisti myös näkemys siitä, että lämmitys sähköistyy.
PALKITUISTA työryhmistä monikansallinen HIVE käyttäisi lämmitykseen useita tuotantotapoja merivesilämpöpumpuista aurinkolämpöön ja laskisi kaukolämpöverkon lämpötilaa.
Suomalaistiimi Beyond fossils avaisi kaukolämpöverkon useille toimijoille päästöttömän lämmöntuotannon huutokaupoilla, joita Helsinki järjestäisi.
Ruotsalaisryhmä Smart Salt City yhdistäisi sähkölämmitysteknologioihin tekoälyn ja uudenlaisen tavan varastoida energiaa suolavarastoissa.
Kansainvälinen tiimi The Hot Heart rakentaisi Helsingin edustalle merivedellä täytettyjä kelluvia kausivarastoja lämmölle, jota tuotettaisiin merivesilämpöpumpuilla. Niiden tarvitsema sähkö hankittaisiin tuuli- ja aurinkovoimaloista. Osa näin syntyvistä tekosaarista katettaisiin ja niitä käytettäisiin vapaa-ajanviettoon.
Nämä neljä työryhmää jakavat pääpalkinnon, miljoona euroa.
Kaupunki antoi lisäksi tunnustuspalkinnon suomalaistiimin ehdotukselle CHP – Consumers to Heat Producers, joka kuvaa lämmityshaasteen ja sen sidosryhmien monimuotoisuutta.
HELSINGIN pormestari Jan Vapaavuori toteaa kaupungin saaneen kilpailun avulla arvokasta tietoa ja vaihtoehtoja tuleviin ilmastonmuutoksen ja energia-alan murroksen edellyttämiin valintoihinsa. Ensimmäiset keskustelut jatkosta ja kilpailun oppien eteenpäin viemisestä onkin jo aloitettu.
”Oletus ei ollut, että kilpailusta löytyisi yksi ehdotus, joka ratkaisisi koko haasteen. Sen sijaan käsissämme on nyt erittäin laaja ratkaisuvalikoima, joka auttaa paitsi Helsinkiä, myös muita kestäviä ja innovatiivisia ratkaisuja etsiviä kaupunkeja. Miljoonan euron haaste on samalla Helsingille yksi keino osallistua omaa suhteellista kokoaan suuremmin globaalin ilmastokysymyksen ratkaisuun. Helsinki on sitoutunut jakamaan kilpailun ratkaisut ja opit kaikkien kaupunkien kanssa”, sanoo Vapaavuori.
LÄMMÖNTUOTANTO on Helsingille kohtalonkysymys, sillä 56 prosenttia kaupungin hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Lämmitysenergiasta tuotetaan nyt yli puolet kivihiilellä, jonka käytöstä luovutaan vuoteen 2029 mennessä. Korvaavaksi lämmönlähteeksi ei käy biomassa, vaan tarvitaan kestäviä tapoja, joita haastekilpailulla haettiin.
Ilmastoystävällisten lämmitysratkaisujen löytäminen on elintärkeää maailmanlaajuisestikin. Kilpailu herättikin paljon kansainvälistä kiinnostusta ja yhteistyötä, kertoo projektinjohtaja Laura Uuttu-Deschryvere kaupunginkanslian strategiaosastolta.
”Kilpailu sai valtavan suosion eri puolilla maailmaa. Useat tiimit ovat jatkaneet yhteistyötä, ja kilpailun hyödyt tulevat siten varmasti moninkertaistumaan. Energiamurros ja ilmastonmuutoksen hillintä vaativat perinteistä poikkeavia keinoja ratkaisujen löytämiseksi.”
KILPAILUUN jätti ehdotuksensa 252 tiimiä, joita edusti yli 1 500 henkilöä 35 maasta. Helsingin kaupunki valitsi eri alojen asiantuntijoiden näkemyksiä hyödyntäen kymmenen tiimiä yhteiskehittämisvaiheeseen. Tuomaristo valitsi voittajat finalistien joukosta. Koko kilpailun ajan arviointikriteereinä olivat muun muassa ehdotuksen toteuttamisaikataulu, toimitusvarmuus sekä ilmasto- ja kustannusvaikutus. Kilpailuprosessi kesti vuoden.
Lisätiedot: energychallenge.hel.fi,
#HelsinkiEnergyChallenge, #HEL2035
Kuva: Yiping Feng ja Ling Ouyang / Helsinki Marketing