Helsingfors stads ungdomstjänster är nationellt sett en av de största aktörerna inom ungdomsarbete. Ungdomstjänsterna har omkring 350 anställda och ett stort nätverk av verksamhetsställen. På Helsingfors Ungdomscentral (nuvarande ungdomstjänsterna) genomfördes en process för att se över riktningen för verksamheten, och den blev färdig 2016. Till följd av den genomfördes en omorganisation. Följande stora förändring skedde 2017, när en stor omorganisation genomfördes inom Helsingfors stad. Nu är ungdomstjänsterna en del av kultur- och fritidssektorn, som består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning.
Inom Helsingfors stads ungdomstjänster inleddes i början av 2019 en process som resulterade i Undervisningsprogrammet för ungdomsarbete, som förkortas NUPS (Nuorisotyön perussuunnitelma).
Inom NUPS-processen har de anställda fört en allmän diskussion om ungdomsarbetet och byggt upp en gemensam förståelse av de grundläggande riktlinjerna för ungdomsarbetet som ungdomstjänsterna utför.
Idén om ett undervisningsprogram för ungdomsarbete kommer ursprungligen från Storbritannien, där ungdomsarbetet har beskrivits som ett undervisningsprogram (Youth Work Curriculum). I Finland har NUPS-processer genomförts i flera städer sedan början av 2010-talet, först i Karleby.
De samhälleliga förändringarna som är på gång, till exempel social- och hälsovårdsreformen samt förändringarna i verksamhetsmiljön, ger en bakgrund till att arbetet inleddes. Antalet unga i Helsingfors ökar, och fenomenen som förekommer bland de unga förändras. Målet för NUPS har varit att göra innehållet i ungdomsarbetet tydligare, vilket gör det enklare att verbalisera arbetet och påvisa dess effektivitet.
Utgivare: Helsingfors stad, kultur- och fritidssektorn, ungdomsservicen
Redaktion: planerare Sini Perho och specialplanerare Merja Hovi
Layout: Helsingfors stad