Lukijakilpailu 4/2020

Talvisodan rauhanehtojen seurauksena Viipuri menetettiin ja asukkaat joutuivat jättämään kaupungin. Muualle Suomeen siirtyivät myös muun muassa kaupungin koulut, yhdistykset ja urheiluseurat. Monet yritykset siirtyivät Helsinkiin, niin myös Suomen vanhin, vuonna 1689 perustettu Viipurin Kauppatorin I apteekki vuonna 1940. Apteekki jatkoi täällä toimintaansa eri nimellä, ja jatkaa yhä. Missä toimii tämä maamme oloissa harvinaisen vanha yritys, jonka juuret ovat Viipurissa?

Vastaukset pyydetään lähettämään 15.1.2021 mennessä sähköpostilla (lukijakilpailu.helsinkilehti@hel.fi) tai postitse (Helsinki-lehti, Lukijakilpailu, PL 1, 00099 Helsingin kaupunki). Mainitsettehan postiosoitteenne, jos haluatte osallistua kirjapalkinnon arvontaan.

Vastaus viime kysymykseen

Kuvassa miehet kalastivat Sompasaaren rannalla.

Viimekertaisessa kuvassa miehet osallistuivat kalastuskilpailuun 1950-luvulla Sompasaaren rannalla. Taustalla näkyvät Sörnäistenniemen öljysäiliöt ja osa Kulosaaren siltaa. Sompasaari oli 1920–1950-luvuilla vuokralla Osuusliike Elannolla.

Kaupunki päätti rakentaa uudenaikaisen konttisataman Sörnäisten rantaan, ja niin katosivat 1960-luvulla Sompasaaren ohella Nihti, Kana ja Hanasaari, jotka yhdistettiin mantereeseen. Satamasta lähti myös autolauttoja Saksaan. Satama sai sittemmin väistyä uuden kaupunginosan, Kalasataman, tieltä.

Oikein vastanneiden joukosta arvottiin voittajaksi Reijo Lainela – onnittelumme! Kirjapalkinto on lähetetty voittajalle. Kiitos kaikille osallistujille!

Lukijakilpailun on tuottanut kaupunginarkiston erikoistutkija Martti Helminen.

Lukijan sanoin

Kuvassa, jossa miehet onkivat, näkyvä Sompasaari tuli minulle tutuksi 1950-luvun alussa, sillä saaressa järjestettiin Elannon henkilökunnan lapsille päiväsiirtolatoimintaa. Kuvauspaikan vieressä oli uimaranta ja käsin pyöritettävä karuselli. Elannon kalakerho piti saaressa rantaongintakilpailuja, joihin isänikin osallistui. Vahinko, että niin hieno ja vehmas saari muutettiin satama-alueeksi. Kuvan ottanut Eino Heinonen toimi Elannon kuvaajana vuosia.
Seppo Holopainen