Lukijakilpailu 3/2020

Helsinkiläismiehet osallistuivat kalastuskilpailuun erään helsinkiläisen saaren rannalla 1950-luvulla. Missä nykyisin varsin erinäköisessä maisemassa valokuvaaja ikuisti nämä ajalle tyypilliseen tyyliin pukeutuneet kalamiehet, joista yhdellä on puku ja lierihattu, toisella verryttelyasu ja pipo? 

Vastaukset pyydetään lähettämään 29.10. mennessä sähköpostilla (lukijakilpailu.helsinkilehti@hel.fi) tai postitse (Helsinki-lehti, Lukijakilpailu, PL 1, 00099 Helsingin kaupunki). Mainitsettehan postiosoitteenne, jos haluatte osallistua kirjapalkinnon arvontaan.

Vastaus edelliseen kysymykseen

Viime kilpailussa oli näkymä vuodelta 1962 Kampista pitkin Runeberginkatua kohden Etu-Töölöä. Kuvaa hallitsi Kampin niin kutsuttu kaasukello, kaupungin kaasulaitoksen toinen kaasuvarasto, joka purettiin vuonna 1967. Alkuaan kaasukello oli kaunis ja näyttävä julkisivun kapeine ikkunoineen, jotka sodan pommitusten pelossa muurattiin umpeen syksyllä 1939. Rakennus ehti rappeutua pahoin ennen purkamista.

Kaasukellon hoitajan rakennus säilyi samalla tontilla pienen puistikon ympäröimänä vielä vuosia kaasukellon jälkeen. Kun niin sanottu Kampin kolmio rakennettiin, päätettiin rakennus ympäröivine puineen hävittää, vaikka alueen suunnittelijat toivoivatkin säilyttämistä.

Kaupungin toinen kaasukello sijaitsee Sörnäisten rannassa ja aiotaan säilyttää kulttuurikäyttöön. Näin on tehty monissa Euroopan vanhoissa kaupungeissa, esimerkiksi Wienissä, jossa yhteen kaasukelloon on sijoitettu Wienin kaupunginarkisto.

Lukijakilpailun on tuottanut kaupunginarkiston erikoistutkija Martti Helminen.

Oikein vastanneiden joukosta arvottiin voittajaksi Helinä Tuominen – onnittelumme! Kirjapalkinto on lähetetty voittajalle. Kiitos kaikille osallistujille!

Lukijan sanoin:

Runeberginkadun miljöö on tuttu,koska perheeni asui Kampinkatu 4–6:ssa (nyk. Urho Kekkosen katu) vuodesta 1948 vuoteen 1964, jolloin taloon muuttivat eläkekassat. Talossamme oli melkoinen määrä lapsia. Me vanhat kampinkatulaiset tapasimme 50 vuotta muuttomme jälkeen, ja sen jälkeen olemme kokoontuneet vuosittain. Uusi kadunnimi juontanee siitä, että pääministeri Urho Kekkonen asui numerossa 6, ja poikansa perheineen myöhemmin. Marjatta Mustala

Lukijakilpailu
lukijakilpailu.helsinkilehti@hel.fi
Helsinki-lehti, Lukijakilpailu,
PL 1, 00099 Helsingin kaupunki

Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo.