Neuvoja energiaremontteihin

Julkaistu 30.11.2022

Kaupungin taloyhtiöille antamalla puolueettomalla energianeuvonnalla on nyt kysyntää. Neuvoja saa maksutta niin isoihin maalämpö- ja aurinkoenergiauudistuksiin kuin pienempiin nopeasti toteutettaviin ratkaisuihin.

Taloyhtiöitä kiinnostavat nyt isotkin energiaremontit, joilla parannetaan talon energiatehokkuutta tai otetaan käyttöön uusiutuvaa energiaa — tai toteutetaan molemmat. Taloyhtiöiden energianeuvonnasta vastaava tiimipäällikkö Aleksi Heikkilä muistuttaa, että energiaremontit hyödyttävät sekä ilmastoa että kukkaroa.

”Toteutuneissa hankkeissa on pystytty jopa puolittamaan lämmityskustannukset, jolloin säästyneen energian hinnalla on saatu katettua koko uudistus eikä vastikkeita ole tarvinnut nostaa. Lisäksi kiinteistön ja asuntojen arvo on noussut. Lähes jokaiseen taloyhtiöön löytyy toimia, joilla energiankulutusta voidaan alentaa, mutta eniten remonteista hyötyy 2000-lukua edeltävä asuntokanta.”

Energiaremonteilla parannetaan usein asuinmukavuuttakin. Maalämmön yhteyteen voidaan toteuttaa esimerkiksi maaviilennys, joka takaa sopivan sisälämpötilan helteilläkin. Ikkuna- ja eristeremontit taas poistavat vetoisuutta.

Heikkilän tiimi kannustaa taloyhtiöitä aina ensin tarkastamaan, että käytössä olevat järjestelmät ja käytännöt ovat mahdollisimman energiatehokkaita. Jo pienillä hankinnoilla saa säästettyä energiaa.

”Esimerkiksi laskemalla sisälämpötilaa yhdellä asteella pienevät lämmityskulut viisi prosenttia. Pitämällä saunavuorot tiiviinä ryppäinä vältytään hukkalämmitykseltä. Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden uusiminen on edullinen ja nopea tapa säästää energiaa. Jos talossa ei ole paineenalennusventtiiliä, se kannattaa asentaa, jottei vettä tule hanoista ja suihkuista tarpeettoman kovaa.”

Valaistuksessa puolestaan kannattaa suosia led-valoja ja ilmanvaihdossa älykkäitä järjestelmiä, jotka säätyvät esimerkiksi kulloisenkin ihmismäärän mukaan. Lämpimän veden käyttöä saa pienennettyä vettä säästävillä hana- ja suihkupäillä sekä lyhentämällä suihkuaikaa.

Vaikka nykyinen maailmantilanne on energian sekä siihen liittyvien laitteiden saatavuuden ja hintojen kannalta epävarma, kannustaa energianeuvontatiimi taloyhtiöitä energiaremontteihin, sillä ne vievät aikaa. Esimerkiksi maalämmön hankkimiseen on hyvä varata pari vuotta.

Juuri maalämpö kiinnostaa taloyhtiöitä nyt eniten, siksikin, että Helsinki on antanut taloyhtiöille luvan sijoittaa maalämpökaivojaan tietyin ehdoin kaupungin omistamille katu- ja viheralueille, jos tila yhtiön omalla tontilla ei riitä. Maalämpökaivoja saa nykyisin myös rakentaa aiempaa lähemmäs tontin rajaa.

”Kaupungilta on tänä vuonna tiedusteltu 3,4-kertaisesti viime vuoteen verrattuna tietoja siitä, onko tontilla esteitä maalämmön toteuttamiseen. Tuhannen kyselyn raja rikkoutuu. Porauslupiakin on haettu lähes 120 eli kasvua on melkein 50 prosenttia.”

Maalämmöllä on tarkoitus kattaa Helsingin lämmitystarpeesta 15 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Viime vuonna osuus oli vielä alle 2 prosenttia.

Myös aurinkoenergia kiinnostaa taloyhtiöitä, samoin lämmön talteenottojärjestelmät sekä vesi- ja ilmalämpöpumput. Monia motivoi uudistuksiin sekin, että valtion Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) tarjoaa taloyhtiöille energiaremontin tekemiseen 4 000–6 000 euron avustuksen asuntoa kohden.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialalle viime vuonna perustettu energia-asiantuntijoiden tiimi on saanut yhteydenottoja jo lähes 500 taloyhtiöltä.

”Tyypillisimmin meiltä kysytään, mitä sopivia energiankulutusta pienentäviä ratkaisuja taloyhtiölle olisi ja miten niiden toteuttamisessa kannattaa edetä. Autamme tarvittaessa tarjouspyyntöjen laatimisessa ja tarjousten vertailussa. Asiantuntijoitamme voi tulla kertomaan asioista taloyhtiön hallituksen kokouksiin”, kertoo Heikkilä.

Helsingin kaupunki pyrkii parantamaan energiatehokkuutta myös omissa uudis- ja korjausrakentamiskohteissaan.

Kaupunki omistaa Helsingin alueen rakennuskannasta noin kuudesosan. Rakennusten energiankäyttö on suurin hiilidioksidipäästöjen lähde, joten sen vähentämisellä on iso vaikutus Helsingin pyrkimykseen tulla hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

→ Lisätiedot: hel.fi/energiaremontti

Energiaremontti kannatti

Malmilainen taloyhtiö Vihreä kulta siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön syyskuussa. 1960-luvun lopussa rakennetussa kerrostalossa on 45 asuntoa, 20 autotallia, 3 asuinkerrosta ja 5 rappua. Hallituksen puheenjohtaja Pia Winqvist kertoo, ettei yhtiövastikkeita tarvinnut nostaa remontin takia.

”Liitimme maalämpöurakan samanaikaiseen linjasaneeraukseen, jolloin hyödynsimme esimerkiksi putkia ja salaojia varten tehtyjä kaivantoja. Saimme 240 000 euron maalämpökustannuksiin tukea ARA:lta 85 000 euroa. Investointi maksaa itsensä takaisin 10 vuodessa ja tuo sen jälkeen säästöjä.”

Taloyhtiön hallitus pyysi kokoukseensa kaupungin energianeuvonnan tiimiläisiä suunnitellessaan energiaremonttia.

”Kyselimme kaikenlaista suunnittelu- ja lupaprosesseista maalämmön hyötyihin ja käytännön toteutukseen. Puhuimme huolenaiheistakin. Asiantuntijat osasivat kertoa asiat niin, että tällainen amatöörikin ymmärsi ne. Kun meille tuli vielä myöhemmin mieleen jatkokysymyksiä, saimme niihinkin hyvät vastaukset”, kiittelee Winqvist.

Yhtiöllä oli urakkaa varten projektipäällikkö, ja suunnittelutoimisto hoiti kilpailutuksen, mutta hallituskin teki paljon töitä hankkeen eteen. Koko prosessiin meni reilu vuosi. Itse 10 energiakaivon poraustyö eteni noin kaivon päivävauhtia eikä muihinkaan varsinaisiin töihin mennyt kauan. Winqvistin mukaan taloyhtiössä ollaan nyt hyvillään lopputuloksesta.

”Näinä aikoina maalämmön edullisuus ja energiaomavaraisuus ovat kovia juttuja. Maalämpö on myös hyvä myyntivaltti ja asunnon arvon nostaja.”