Markku Kanerva Minun Helsinkini -palstalla: ”Näemme rohkean ja voitontahtoisen Suomen”

Julkaistu 3.6.2021

Valmentaja Markku Kanerva sai kipinän jalkapalloon jo juniorina Pukinmäessä. Kesäkuun EM-kisoihin hän vie huolellisesti valmistautuneen joukkueen.

Millaisen Suomen näemme EM-kisoissa?

Yhtenäisen, rohkean ja voitontahtoisen – ne ovat asioita, joilla olemme pärjänneet. Pelaajat ovat sitoutuneet myönteisen ilmapiirin luomiseen ja pelitapaamme, joka antaa pohjan toteuttaa omia vahvuuksiaan. Voitontahtoa tukevaa itseluottamusta on rakennettu yhteisissä kohtaamisissa harjoituksista analysointeihin ja nostamalla pelin tasoa.

Mitä mielessäsi liikkuu, kun Suomi kohtaa Tanskan EM-kisojen avausottelussaan?

Kun Maamme-laulu alkaa soida, voi tulla samanlainen tunneryöppy kuin Mestarien liigan ottelussa HJK–FC Kaiserslautern vuonna 1998ja ratkaisevassa EM-karsintaottelussa Liechtensteinia vastaan marraskuussa 2019. Sitä on sitten vain koottava itsensä ja keskityttävä peliin. Rauhallisena, analyyttisena ja kannustavana on pysyttävä, jotta voi tehdä oikeita ratkaisuja ja luoda hyvää fiilistä pelaajille. Pelaajat osaavat lukea valmentajaansa.

Miksi Olympiastadion on lempipaikkasi?

Stadikalla on tunnearvoa, koska olen kokenut siellä niin paljon pelaajana, valmentajana ja katsojana. Kun tulin pallopojaksi HJK:n eli Klubin otteluihin, ajattelin, että Stadikalla haluan itsekin pelata. Puitteet olivat niin ylivertaiset. Vuonna 1985 juhlin Stadikalla ensimmäistä Suomen mestaruuttani Klubissa, ja urani myös päättyi samalla kentällä. On myös muut ottelut ja maaottelut, Stafettkarnevaletin sukkulaviestit opettaja- aikoinani, yleisurheilun EM-kisat ja maailmantähtien, kuten Dire Straitsin ja U2:n, konsertit.

Mikä Tapaninvainiossa asumisessa viehättää?

Luonto ja urheilumahdollisuudet, rauha ja väljyys. Lapsuuteni jalkapallokenttä Pukinmäessä on vain 1,5 kilometrin päässä, ja täällä on mukavaa pyöräillä ja lenkkeillä. Kun juoksen Vantaanjoen rantaa, stressi lähtee pois. Pääsen kotoa nopeasti golfkentille pelaamaan kavereiden kanssa, lentokentälle ja muualle Suomeen. Pääsemme junalla 12 minuutissa keskustaan, kun joskus vaimoni Sadun kanssa päätämme lähteä sinne spontaanisti syömään ja kävelylle.

Miten korona on vaikuttanut töihisi?

Olen sopeuttanut toimintaani. Ulkomaille on ollut MM-karsinta- ja maajoukkueottelumatkoja, mutta pelaajatarkkailureissuja vähemmän. Olen analysoinut otteluita, laatinut pelisuunnitelmia ja tehnyt työtä tiimin kanssa pääsiassa etänä. Kaipaan työntekoa Palloliiton toimistolla – siellä tapaa ihmisiä ja saa puhua jalkapallosta. Tämä on unelmatyö! Iltaisin ja viikonloppuisin joudun aina välillä ottamaan itseäni niskasta kiinni, että pitäisikö tehdä jotain muutakin kuin katsoa jalkapallo-otteluita eri kanavilta.

Mikä Helsingissä on parasta?

Se on kaupungin moninaisuus – erilaiset ihmiset, maisemat, kulttuuritarjonta ja palvelut, kuten urheilukeskittymä Töölönlahdella. On Olympiastadion, Töölön pallokenttä, Bolt Arena, Uimastadion ja Töölön kisahalli ihan lähekkäin.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva pelasi ensimmäistä kertaa Olympiastadionilla 10-vuotiaana. ”Pääsin pelaamaan junioreiden esiotteluissa, joita järjestettiin ennen HJK:n SM-sarjaotteluita.”

Markku “Rive” Kanerva

Suomen miesten jalkapallomaa-joukkueen Huuhkajien päävalmentaja.

Luotsasi Suomen jalkapallon EM-kisoihin ensimmäistä kertaa. UEFA Euro 2020 järjestetään 11.6.–11.7. kymmenellä paikkakunnalla.

Asunut Tapaninvainiossa 28 vuotta.

Tärpit Helsingin esittelemiseen vieraille

Tuomarinkylän kartanon maaseutumiljöö hevosineen – vieraat hämmentyvät, kun tajuavat olevansa yhä Helsingissä.

Moderni keskusta: tutustuminen Oodi-keskustakirjastoon, Musiikkitaloon ja Töölönlahden ympäristöön.

Historiallinen Olympiastadion: urheilun ja tapahtumien keskus, tornista upeat maisemat